sobota 9. května 2015

Sobotní výlet a závěrečná "party"


Dnes nás doprovázel jen Sarthak. Šli jsme na menší procházku podél staré koloniální železniční tratě, původně spojující Singapur s Malajsií. Pro její zastaralost a neužitečnost ji ale před čtyřmi lety zrušili. Činí se rychle, narazili jsme jen na posledních pár zbytků kolejí, nechaných na památku.
Celá trasa měla ještě takový upřímný, rustikální nádech. Narazili jsme na jednu starou stanici, starou tak, že ji snad nikdy neopravovali a před čtyřmi lety ji používali s velkým rizikem, že padající strop pohřbí pár čekajících cestujících. Okolí tratě je pokryto tenkou vrstvou bujného pralesa. Travnatou, zelenou plochu občas narušují ostrůvky červeného jílu.
Ušli jsme jen pár kilometrů, ale docela nás to odrovnalo. V místních vedrech mám tak šestkrát nižší výkon než normálně. V hawker centru jsme si dali oběd. Tentokrát malajskou pattayu, snad. Skopové a rýže zabalené ve vajíčkové omeletě. Skopové mám hrozně rád a tady ho mají na každém rohu. Hinduisté nemůžou hovězí a muslimové vepřové, tak udělali docela chutný kompromis.
Nakoupili jsme pár džusů a kol na dnešní „party“ na pláži a vydali se na opačnou starnu města. Na MRT stanici Eunos jsme se potkali se Simonem. Akce se měla konat v East Coast parku, který má na délku asi deset kilometrů, proto jsem na mapě označil víceméně náhodné místo, vypadající dostupně. Máme slabý internet, takže jsem neměl moc času na to vyhledávat všechny možné kombinace autobusových spojení, aby to bylo výhodné pro všechny. Nám se to místo najít pomohlo, ale Singapurci se ukázali jako naprosto neschopní. Navigace v mobilu, kde jim šipka vždy ukazuje správný směr, úplně vymazala jejich smysl pro orientaci. Divím se, že ve škole trefí na záchod. Jejich znalost města je také mizerná, pletou si směry v metru a většinou se ani nevyznají v okolí jejich domu.
Po páté jsme začali dostávat zmatené telefonáty od lidí, nacházejích se v různých částech parku. Pláž je hezká a moře poměrně čisté, v Singapuru se ale koupou jen turisté nebo ti největší drzouni. Mají tu problém i s tím, že se mi košile pod mikinou při jejím svlékáním o tři centimetry zvedne a odhalí kousek mých holých zad. Natožpak koupaní, při kterém je člověk v podstatě úplně nahý. Nevím, z jakého náboženství to mají, snad z islámu nebo nějaké zakrnělé formy křesťanství, když jsem se ale odhodlal jít do vody, muselo být dost daleko od Simona, který by to nikdy nedovolil. Hrstka lidí to vedro podobně jako já nevydržela a šla do vody, nicméně se držela předpisů a místo plavek se namočila i s tričkem a kalhotami. Naboženské předpisy jsou tu cítit všude, na té samé pláži jsme narazili na muslima, vyhrožujícího neopatrnému pejskaři, že jeho psovi něco udělá. Psi jsou podle islámu nečistí, muslimové se jich tedy nesmí dotýkat, proto je Singapur městem, kde na psa člověk narazí jen výjimečně.
Po šesté hodině dorazili první lidé. Do školy sice chodí včas, když ale nemusí, moc jim to nejde, leckdy předčí i Jihoevropany. Nevěděli jsme, co si místní představují pod slovem „party“, proto jsme se mírně obávali toho, co očekávají. Nakonec jsme si ale vystačili s pár balíčky brambůrek, džusem, kolou a šumivými bonbony. Někdo vzal bedničky a karty, o zábavu bylo postaráno.
Večer se o pár stupňů ochladilo a začal foukat příjemný mořský vánek. Mohli jsme si užívat krásný výhled na moře. Celé východní pobřeží Singapuru je umělé, moře tu má tedy hned u břehu velkou hloubků. Pár set metrů od nás se tedy nacházela nekonečná řada lodí, čekajících, až bude v přístavu volno. Místní přístav má z hlediska světového obchodu strategický význam, pravděpodobně by potřeboval rozšířit.
Nakonec dorazilo okolo dvaceti lidí, škoda, že už jsme akci museli charakterizovat jako poslední a závěrečnou. Za týden to tady opouštíme, nebude to lehké. Alespoň jsme se s našimi kamarády a spolužáky příjemně, neformálně rozloučili.

Žádné komentáře:

Okomentovat